Programma's

4. Leefbaarheid en onderwijs

Onderwijs, voorschoolse voorzieningen en leerlingenvervoer

  • Het aantal anderstalige leerlingen groeit

Het gaat daarbij zowel om kinderen van statushouders als Oekraïense kinderen. We zijn samen met de schoolbesturen bezig met het ontwikkelen van een visie op onderwijs aan anderstalige leerlingen. We zoeken hiervoor afstemming met buurgemeenten (Heerenveen, Súdwest-Fryslân), waar ook voorzieningen voor anderstalige leerlingen zijn.

  • Het renoveren en (ver)nieuwbouwen van schoolgebouwen is een grote opgave

Van de 34 schoolgebouwen zijn 22 schoolgebouwen 35 jaar of ouder (65%). Hiervan zijn zestien gebouwen (47%) zelfs ouder dan 40 jaar. We hebben daarom voor de korte en middellange termijn een goede (financiële) planning en visie nodig. Hiervoor wordt in 2023 een nieuw duurzaam en toekomstgericht Integraal Huisvestingsplan (IHP) opgesteld. Het IHP zorgt ervoor dat de gemeente en schoolbesturen de komende jaren proactief, integraal en planmatig investeren in onderwijshuisvesting.

  • Duurzaamheid en gezond opgroeien zijn belangrijke thema’s voor onderwijshuisvesting

We willen dat de scholen, die we de komende jaren (ver)bouwen, klaar zijn voor de toekomst. Duurzaamheid en gezond opgroeien zijn daarin belangrijke thema’s. Nu is het moment om in te zetten op de doelen voor 2030 en 2050 van het Klimaatakkoord. We zoeken hiervoor onder andere aansluiting bij ons eigen duurzaamheidsbeleid, gemeentelijk vastgoedbeleid en gezondheidsbeleid. Daarnaast spelen we in op regionale en lokale ontwikkelingen als: daling/groei van de leerlingaantallen en samenwerkingen/fusies tussen basisscholen en schoolbesturen.

  • De kosten voor leerlingenvervoer blijven hoog

Het aantal leerlingen dat gebruikmaakt van een vorm van leerlingenvervoer blijft hoog. Daarmee blijven de jaarlijkse kosten voor leerlingenvervoer eveneens hoog. De hoogte van deze kosten wordt onder andere veroorzaakt door het stijgen van personeelskosten, energiekosten enzovoort.

Sport en bewegen
Sporten en bewegen zijn het nieuwe normaal. Wij voeren daarvoor ons sport- en beweegbeleid en het Lokaal Sport - en Beweegakkoord uit. Dat doen wij samen met de sport- en beweegaanbieders, maatschappelijke organisaties, onderwijs en het sportbedrijf De Fryske Marren. Wij zetten ons daarbij in voor een vitale en gezonde samenleving.

Kunst en cultuur
Wij staan voor een ambitieuze uitvoering van het beleidsplan kunst en cultuur ‘Kunst stroomt’, met aandacht voor het rijke verenigingsleven. We investeren in talent met het talentontwikkelingsprogramma Uitblinkers! Ook wordt er een jaarlijks Uitfestival georganiseerd.

Bibliotheek
We streven naar een grotere impact van het bibliotheekwerk. Hiervoor is in 2023 nieuw beleid opgesteld. In 2025 verwachten we een wetswijziging in de Wet Stelsel Openbare Bibliotheekvoorzieningen. Hierin wordt een zorgplicht voor gemeenten opgenomen. Wat dit gaat betekenen voor onze gemeente, is nog niet duidelijk en wordt nog uitgewerkt.

Deze pagina is gebouwd op 09/13/2023 15:37:23 met de export van 09/13/2023 15:27:53