Samenleving
In De Fryske Marren kunnen inwoners meedoen en zich ontplooien. Wij staan voor een sterke en dragende samenleving met goede en toegankelijke basisvoorzieningen: de inclusieve samenleving. We werken steeds meer integraal en bedenken oplossingen om inwoners te ondersteunen.
Maatwerkvoorzieningen
- We zien dat de vraag naar ondersteuning en zorg toeneemt
Het aandeel ouderen neemt toe in onze gemeente en dit geldt ook voor het aantal mensen van 80 jaar en ouder. De groei van het aantal aanvragen zit vooral bij de hulp bij het huishouden. De lichte groei bij specialistische zorg heeft te maken met veranderingen in de GGZ.
- Het abonnementstarief voor alle Wmo-voorzieningen wordt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage
Dit gaat in per 1 januari 2026. Dit kan ertoe leiden dat de sterke groei bij hulp bij het huishouden en woonvoorzieningen afneemt.
- We gaan van specialistische maatwerkvoorzieningen naar meer gebruik van basisvoorzieningen
We willen dat inwoners meer gebruik maken van basisvoorzieningen in dorpen en wijken. Hierdoor hebben ze geen of minder specialistische maatwerkvoorzieningen nodig. We werken daarbij nauw samen met de gecontracteerde zorgaanbieders, Sociaal Werk De Kear en maatschappelijke organisaties.
- Kwaliteit en effectief werken staat centraal
We sturen op minder aanbieders voor de voorziening Hulp bij het Huishouden. Want we willen meer partnerschap met de aanbieders. Zo kunnen we effectiever werken. Wel zorgen we ervoor dat de inwoner nog voldoende te kiezen heeft. Daarnaast blijven we werken aan de kwaliteit van het Wmo-toezicht. Hiervoor stellen we nieuw beleid op.
- De verantwoordelijkheid van Beschermd Wonen gaat over naar de gemeente
- De volledige decentralisatie van beschermd wonen 2024 is met een jaar uitgesteld naar 2025. De decentralisatie zorgt ervoor dat de lokale gemeente weer volledig verantwoordelijk wordt voor de financiering en uitvoering.
- Per 1 januari 2024 is er minder ondersteuning mogelijk vanuit het Expertiseteam Beschermd wonen. Het sociaal wijkteam voert daardoor zelfstandiger het onderzoek uit. Ook gaat het sociaal wijkteam voor beschermd wonen indiceren. Dit besluit lag eerst bij de centrumgemeente.
- Inwoners worden beter geholpen door het Sociaal Wijkteam
Het sociaal wijkteam gaat nog meer werken vanuit verwachtingen en behoeftes van inwoners. Ook gaan ze meer zelf hulp verlenen. Deze verbeterslag sluit aan op de Hervormingsagenda Jeugd en het Integraal Zorgakkoord.
Jeugdzorg
Er zijn nieuwe landelijke afspraken gemaakt om de jeugdhulp te verbeteren. In 2024 werken we de gevolgen van deze Hervormingagenda uit in beleidsvoorstellen.
Inkomensregelingen en participatie
We zien een groot aantal huishoudens dat moeite heeft om rond te komen
Door de energiecrisis en inflatie stijgt het aantal mensen dat in armoede leeft. Er is sprake van een onbalans van de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Structurele tekorten bij deze huishoudens worden vertaald naar: energiearmoede, menstruatiearmoede, vervoersarmoede enzovoort. Bestaanszekerheid, betaalbaarheid van voorzieningen en menselijke maat zijn belangrijke thema's.
Conflictzorg
Binnen de kind en gezinsketen zijn landelijk en provinciaal ontwikkelingen gaande om deze te vereenvoudigen onder de noemer: toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Hier willen tijdig op in spelen en in mee bewegen.
Landelijk is er veel aandacht voor de aanpak van mensenhandel. In Fries verband hebben we een beleid aanpak mensenhandel vastgesteld. Dit betekent dat we dit plan ook binnen de Fryske Marren gaan uitvoeren.
We ontwikkelen samen met de afdeling openbare orde en veiligheid een integraal veiligheidsbeleid waarin Zorg en Veiligheid een belangrijk thema wordt.
Gezondheidszorg
Onze gemiddelde leeftijd wordt steeds hoger. Het aantal ouderen in onze samenleving neemt daardoor toe. Tegelijkertijd is bekend dat de zorg hier niet voldoende aanbod voor heeft. Hierdoor staan we de komende jaren voor een maatschappelijke opgave. De gezondheidszorg krijgt te maken met de uitdaging om deze toekomstbestendig te gaan organiseren. We doen als gemeente daarom mee in de landelijke preventieaanpak en het Integraal Zorgakkoord.
Sociaal domein algemeen
H et domein waarover de adviesraad sociaal domein (SD) adviseert verbreedt zich
De grenzen van het sociaal domein vervagen namelijk door integraliteit. Zo heeft de adviesraad sociaal domein geadviseerd op het onderdeel zorg en preventie van het Integraal Veiligheids- en zorgplan 2023-2026. Het is nodig om af te bakenen waarover de adviesraad sociaal domein wel en niet adviseert. Zowel de adviesraad als de gemeente willen deze nieuwe ontwikkeling verankeren in een aangepaste of nieuwe verordening en een update van de werkafspraken.