2. Ruimte

d. Verbonden partijen

Doelstelling
De inkoop van gas en elektriciteit voor gemeente De Fryske Marren is ondergebracht in de Coöperatie Openbare Verlichting en Energie Fryslân (OVEF). Dit samenwerkingsverband onderhandelt namens onder andere de Friese gemeenten en de provincie met energieleveranciers en maakt de uiteindelijke prijsafspraken. Daarnaast is het gezamenlijk beheer en onderhoud van de openbare verlichting in Fryslân ondergebracht bij de coöperatie.

Ontwikkelingen

  • Er wordt geleidelijk overgestapt op LED-verlichting bij de straatverlichting. De helft van het areaal is inmiddels van LED-verlichting voorzien.
  • Er wordt een slag gemaakt in het inkopen van duurzaam opgewekte energie. Omdat overheden sinds 1 januari 2015 verplicht zijn om duurzaam en maatschappelijk verantwoord in te kopen, wordt de verbruikte energie (achteraf) verduurzaamd door middel van het kopen van Garanties Van Oorsprong (GVO’s) en Verified Emission Reduction (VER)- certificaten. Gemeente De Fryske Marren heeft dat tot op heden gedaan met GVO’s afkomstig van Omrin (Biomassa en Groengas) en VER’s uit Europa. Echter, in 2021 zijn er groenere en meer lokale alternatieven dan voornoemde soorten GVO’s en VER’s. De gemeente verduurzaamt haar gasgebruik ten dele met GVO’s afkomstig van het Valuta voor Veen-model.
  • Na een provinciebrede aanbesteding is er nu een overeenkomst met een partij die de laadinfrastructuur voor elektrische auto's gaat realiseren en exploiteren. Contractbeheer en contractmanagement ten behoeve van de Concessie wordt uitgevoerd door OVEF.
  • Het ligt in het voornemen dat in 2024 de zelflevering van energie door partners mogelijk wordt. Besluitvorming over het zelflevermodel zal eind 2023 binnen OVEF plaatsvinden.

Beleidsrisico’s

  • LED-verlichting heeft een andere lichtstraalbundel dan de oude armaturen. Het geeft een ander lichtbeeld in de straat. Dit kan bij te grote onderlinge afstanden leiden tot te donkere locaties, zodat daar een mast bij geplaatst moet worden.
  • Lokaal opgewekte duurzame energie en initiatieven zoals Valuta voor Veen zijn vaak duurder dan energie uit het buitenland.
Deze pagina is gebouwd op 09/13/2023 15:37:23 met de export van 09/13/2023 15:27:53